Cache memory size four times higher in 6.0.23?

General discussion about the media server. Feature requests. Hints, tips and tricks.
Post Reply
michelr
Posts: 21
Joined: Mon Aug 20, 2007 4:37 pm

Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by michelr » Tue Sep 28, 2010 12:42 am

Hi,

I upgraded from 6.0.1 to 6.0.23 over the weekend. In 6.0.1 the cache memory size was just over 13000 Kb. With 6.0.23, this has grown to 52881 KB, which is roughly four times the previous size. I was wondering if this is normal? I did try rebuilding the database, just in case. I don't have any problems running TwonkyServer since the upgrade, but this increase does stick out. :)

Thanks,
Michel

Wires
Posts: 44
Joined: Mon Jan 25, 2010 2:16 am
AV Hardware: PS3

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Wires » Tue Sep 28, 2010 6:07 pm

There appears to be a memory leak in this version.

On a reboot, it would rebuild the database.

My cache is 100MB. 19 hours later it was up to 380MB. I had it running for 4 days, and it was at 1800MB!

I noticed when I access it from the web interface, it takes a while to connect, that's what tipped me off on the cache size. Something is definately up with memory consumption.

I should add if I go into the web interface, and do a "restart server" it will come back with the 100MB cache again.

michelr
Posts: 21
Joined: Mon Aug 20, 2007 4:37 pm

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by michelr » Tue Sep 28, 2010 10:03 pm

Since I posted it has only gone up to 53000 KB (53Mb). I may have added a few files - not sure. Server's been up for nearly 3 days. I'm running the Windows version on a Windows Home Server box (Acer H340.)

Wires
Posts: 44
Joined: Mon Jan 25, 2010 2:16 am
AV Hardware: PS3

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Wires » Wed Sep 29, 2010 3:39 pm

Hmmm... I haven't did a database refresh or changed added/removed files for almost a day, and it's fine.

Before I was adding a file, removing and refreshing, and memory usage started to grow exponentially.

I think it's something with the "rescan directory contents"

Twonky_Rick
Posts: 3816
Joined: Wed Nov 19, 2008 1:59 am
AV Hardware: Samsung 650 Series TV (2010), 4.5TB HP MediaSmart server with 100,000 songs, 5) AT&T U-Verse STB, CE form-factor Media Center PC and 6 other networked PCs running TwonkyManager, 2 Sonos ZP80, Sonos S5 speaker, Apple TV (running XBMC), Roku Soundbridge, X-Box 360, Sony PS3, Kodak 10" Wireless Photo Frame, iPhone with PlugPlayer software, Sonos CR-100.
Location: San Diego
Contact:

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Twonky_Rick » Thu Sep 30, 2010 12:14 am

Thanks for reporting this. I've forwarded your comments to our lead developer.

- Rick
Follow me on Twitter! mostlytech1
Checkout my blog: http://mostly-tech.com/

michelr
Posts: 21
Joined: Mon Aug 20, 2007 4:37 pm

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by michelr » Thu Sep 30, 2010 12:17 am

Stabilized at 52948 KB, running for nearly 4 days now. I did see it go over 53000 a couple of times, then it shrinks back to 52948 KB. I did add a few files (well, just 13 songs - not much considering I have over 31,000) last night and it didn't go nuts or anything. Will keep monitoring. Still much higher than the roughly 13200Kb I had with 6.0.1 though.

Wires
Posts: 44
Joined: Mon Jan 25, 2010 2:16 am
AV Hardware: PS3

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Wires » Thu Sep 30, 2010 3:47 pm

Hmmm... I had it running for a day and a bit, without touching the files, or twonky, and cache size still grows. Starts at 100MB for me, this morning it was up at 600MB.

Thanks for looking into this.

Twonky_Rick
Posts: 3816
Joined: Wed Nov 19, 2008 1:59 am
AV Hardware: Samsung 650 Series TV (2010), 4.5TB HP MediaSmart server with 100,000 songs, 5) AT&T U-Verse STB, CE form-factor Media Center PC and 6 other networked PCs running TwonkyManager, 2 Sonos ZP80, Sonos S5 speaker, Apple TV (running XBMC), Roku Soundbridge, X-Box 360, Sony PS3, Kodak 10" Wireless Photo Frame, iPhone with PlugPlayer software, Sonos CR-100.
Location: San Diego
Contact:

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Twonky_Rick » Thu Sep 30, 2010 7:57 pm

Thanks for posting all of this additional info. We have been able to reproduce this problem. We found that things got better after rebuilding the database. Are you seeing the same?

An engineer is looking into this as I mentioned before.

- Rick
Follow me on Twitter! mostlytech1
Checkout my blog: http://mostly-tech.com/

Wires
Posts: 44
Joined: Mon Jan 25, 2010 2:16 am
AV Hardware: PS3

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Wires » Fri Oct 01, 2010 4:29 pm

I did notice that. I did also notice that all I need to do is a "server restart" in the web interface, and it's fine again.

Twonky_Rick
Posts: 3816
Joined: Wed Nov 19, 2008 1:59 am
AV Hardware: Samsung 650 Series TV (2010), 4.5TB HP MediaSmart server with 100,000 songs, 5) AT&T U-Verse STB, CE form-factor Media Center PC and 6 other networked PCs running TwonkyManager, 2 Sonos ZP80, Sonos S5 speaker, Apple TV (running XBMC), Roku Soundbridge, X-Box 360, Sony PS3, Kodak 10" Wireless Photo Frame, iPhone with PlugPlayer software, Sonos CR-100.
Location: San Diego
Contact:

Re: Cache memory size four times higher in 6.0.23?

Post by Twonky_Rick » Fri Oct 01, 2010 10:28 pm

True. Still this needs to be fixed and it will be fixed. : )

- Rick
Follow me on Twitter! mostlytech1
Checkout my blog: http://mostly-tech.com/

1BigGuy
Posts: 29
Joined: Fri Dec 18, 2009 9:03 am
AV Hardware: Windows Home Server PP3

Cache size in 6.0.28 consumes WHS's usable space on C drive

Post by 1BigGuy » Sun Nov 07, 2010 5:58 am

Hi,

WHS has a small 20GB C SYS drive. Version 6 of the server installs on C: The media is stored on D. It appears the cache of Twonky is filling the C: drive to capacity.

Is there a switch or option to move the cache to D, clear it, or set a maximum size for it?

Should I reinstall to D: instead of C:as a workaround?

Thank you

Post Reply